Barion Pixel

OENOCAT 30

OENOCAT ÓZONOS HORDÓ STERILEZŐ BERENDEZÉS

Cikkszám: KOENOCAT30 Kategória:

OENOCAT ÓZONOS HORDÓ STERILEZŐ BERENDEZÉS

Röviden a fahordók fertőtlenítéséről:

Az Európai Parlament 2012 és 2013 szeptemberi döntése értelmében a fahordók acéltartályok, palackok tömlők és vezetékek valamint a szűrőberendezések és egyéb berendezések kénessavas (kénessavval illetve kén elégetésével) fertőtlenítése tiltott lesz a borászatokban.

Az OENOCAT berendezés alkalmazásával helyettesíthető a kénezési fertőtlenítési eljárások. Az OENOCAT berendezés negatív ionokat produkál a fahordóban illetve tárolóedényekben, amelyek tökéletes anti-mikrobiális hatással rendelkeznek és fertőtlenítik a hordót. a berendezés álltal indukált ózon gáz átjárja a fa pórusait és a különböző mikrobákat eloxidálja (DE szabadalom 10 2012 108042.9)

A kezelés alatt az OENOCAT berendezés által a hordó akona nyílása teljesen zárt állapotban van. Az OENOCAT berendezés 12 Volt váltóárammal üzemel, amely megfelel az alacsony áramerősségű eszközökre vonatkozó direktíváknak.

Az OENOCAT berendezés működését a DLR ellenőrizte a (NEUSTADT/Wienstarsse). A berendezés és az eljárás hatékonyságát Saccharomyces cerevisiae és Brettanomyces bruxellensis szuszpenziókon ellenőrizték.

Alkalmazása:

A borászatban alkalmazott fahordók és tartályok maradványmentes tisztítása, fertőtlenítése

A fa alapanyagú borászati tároló edények felülete nem teljesen sima és egyenletes. Felületük felépítése kisebb barázdákkal, vájatokkal repedésekkel jellemezhető, ahova a különböző szerves és szervetlen maradványok le tudnak rakódni az érlelés ideje alatt.

Olyan természetes anyagok esetében, mint a fa, a felület különböző anyagokat, lerakódásokat tud megkötni a felületén 

Ezeknek a lerakódásoknak egy jelentős része nem távolítható el teljesen a mechanikai súrolás és mosás segítségével. Ezen lerakódások milyensége nagymértékben függ a hordó múltbeli használatának és a tisztításhoz (fertőtlenítéshez) használt anyagok (klór; kén) összetételétől és az edényben tárolt bor mikrobiológiai tulajdonságaitól (baktériumok, gombák, és esetleg penészek) összetételétől.

Ha a tisztításhoz klórtartalmú vizet használtak, kialakulhattak egyes ismert és ismeretlen biológiai hatással (aroma anyagok képződése) rendelkező halogénezett szerves maradványok is. Ilyenek lehetnek a jellegzetes TCA aroma (a később a borban megjelenő „dugóíz”-ért felelős aroma), vagy a Brettanomyces fertőzésre utaló aroma.

A természet leleményes eszközt fejlesztett ki a különböző fertőzések eliminálására, amely évmilliókon keresztül már bizonyította hatékonyságát. A felhasznált anyagok csupán az oxigén és a víz. A Napból érkező UV sugarak „hidroxil gyököket” generálnak a légtérben, amelyek spontán módon reagálnak a szerves alkotókkal aminek következménye a CO2 képződés és a víz egyéb nem visszaforgatható szennyeződés képződése nélkül. Az esetlegesen visszamaradó hidroxil gyökök vissza alakul oxigénné. (www.wikipedia.de)

Az Anseros cég több mint 35 éve foglalkozik a felületek maradványmentes tisztításának és fertőtlenítésének technológiájával. Kifejezetten a borászati fahordók és tárolóedények higiéniájának megteremtésére, a különböző kellemetlen aromaanyagok keletkezésének kiküszöbölésére kifejlesztett rendszer az OENOCAT berendezést. A nagyon magas reaktivitással rendelkező szabadgyökök generálását elektromos kisülés hatására hozza létre a berendezés, amely 12V biztonságos árammal működik.

Ajánlások az OENOCAT berendezés alkalmazásához

 1. Új, még nem használt hordók esetén
  1.  A hordók integritásának tesztelése 12 órás vízzel való feltöltéssel
  2. A víz kiürítése a hordóból, pár perces csepegtetés (a hordó kiszárítása és tökéletes kicsepegtetése nem szükséges és kívánatos, mivel a tisztavíz erősíti a  kezelés hatékonyságát
  3. Helyezzük be az OENOCAT berendezést a hordó akona nyílásába és gyengén nyomjuk bele a nyílásba szilikondugós záró részét.
  4. Csatlakoztassuk a hálózati áramhoz a berendezés adapterét.(12VDC/230V-50Hz)
  5. 8-10 órán keresztül működtessük a berendezést. (esetleg használjunk időzítő kapcsolót).
 2. Használt hordó esetén
  1. Mossuk ki a hordót megszabadítva az esetleges borkőlerakódásoktólm majd a tiszta vizes öblítés után ürítsük ki belőle a vizet. (maradjon nedves a hordó belseje).
  2. Legalább 6 alkalommal 3 órán keresztül működtessük a berendezést a hordóban 1-1 órás szünetekkel, egy elektromos időzítő kapcsoló segítségével. A megszakítások oka a keletkező peroxid maradványok hatásának kihasználása (memória effektus).
  3. Idősebb hordók esetében a fentiekben leírt módszer akár 2 napon át is alkalmazható a fa belső felületén felgyülemlett maradványok tökéletes elérése érdekében.
 3. Problémás hordók esetén
  1. Mossuk ki a hordót megszabadítva az esetleges borkőlerakódásoktólm majd a tiszta vizes öblítés után ürítsük ki belőle a vizet. (maradjon nedves a hordó belseje).
  2. 2 napig tartó folyamatos kezelés (2/C pont).
  3. Újbóli tisztítás
  4. Második, legalább 12 óráig tartó kezelés (3 óránként 1-1 órás szünettel).
  5. Borral való feltöltés.

Táblázatos összefoglaló az alkalmazandó időtartamokról

A hordó szennyezettségének a mértéke*
1 2 3 4 5
A hordó kora Az ajánlott alkalmazási idő (percekben)
Új 0-10
1 éves 10-20 20-30 -
2 éves  20-30 30-40 40-50 50-60 >60
3 éves  30-40 40-50 50-60 >60 -
4 éves 40-50 50-60 >60 - -
5 éves (+) 50-60 >60 - - -

*A szennyezettség mértéke

1 Nagyon alacsony Nincs meghatározható érzékszervi vagy analitikai hatás
2 Alacsony Nincs durva érzékszervi vagy analitikai hatás
3 Közepes Meghatározható érzékszervi vagy analitikai hatás
4 Erős Durva érzékszervi vagy analitikai hatás
5 Nagyon erős Súlyos érzékszervi vagy analitikai hatás

Pincelégtér fertőtlenítés:

OENOCAT CAT-FLL-36 (Falra szerelhető verzió)

CAT HURRICANE

Alkalmazás Termék
Hordó Hordó higiénia (OENOCAT CAT-FL-36)
Hordó tárolás Hordó higiénia (OENOCAT CAT-FK-36)
Pince Pince higiénia (OENOCAT CAT-FLL-36)
Tartályos tároló Pince higiénia (OENOCAT HURRICANE)
Alkalmazás Termék
Mobil töltőberendezés Palack sterilezés (COM-AD-08)
Kis töltőberendezés Palack sterilezés (PAP-B)
Nagy töltőberendezés Palack sterilezés (PAP-5000)
Gyümölcs tárolás Penész mentesítés (CAT-SD-05)