Leírás
FLOTTOZIMA® P
Flotációs musttisztításhoz ajánlott enzimkészítmény
Összetétele:
Magas pektolitikus aktivitással rendelkező flotációs musttisztításra kifejlesztett por alakú enzimkészítmény.
Tulajdonságai:
A FLOTTOZIMA P borászati alkalmazásra kifejlesztett enzimkészítmény, amely csökkenti a kezelt tétel viszkozitását, valamint módosítja a pektinek hidrofilitását, amivel nagyban hozzájárul a flotáció hatékonyságához.
Por formulájának köszönhetően hosszabb ideig stabilan megőrzi a tulajdonságait.
Javasolt alkalmazása:
A FLOTTOZYMA P kifejezetten ajánlott a flotációs technológiával tisztítandó mustok előkezelésére.
A FLOTTOZMA P használata során be kell tartani az érvényben lévő vonatkozó előírásokat.
Útmutatás:
Oldjuk fel a FLOTTOZIMA P-t súlyának tízszeres mennyiségű vízben. Adjuk a tétel kezeléséhez szükséges enzimet egy kevés musthoz, majd keverjük hozzá a teljes tételhez és hagyjuk legalább két órán át hatni az enzimet. Jobb, ha az enzimet a tétel folyamatos kevertetésével hagyjuk hatni.
A FLOTTOZIMA P 10-30 ̊C között fejti ki hatását; az enzimatikus reakció az említett hőmérsékleti tartományban a hőmérséklet emelkedésével arányosan erősödik. Alacsonyabb hőmérsékletű mustok kezelésekor azonos hatás elérése érdekében ajánlott emelni az alkalmazott dózist.
A bentonit adszorptív hatással van a fehérjékre így az enzimekre is, ezért ajánlott a bentonit alkalmazását akkor kezdeni, amikor az enzim már kifejtette a hatását (normális esetben ez 1-2 óra 20̊C-on).
A FLOTTOZIMA P működését nem zavarja a must normális étékek közötti kén-dioxid tartalma.
Dózis: 0,5-5g/hl szőlőmust esetén
Figyelmeztetés: a készítménnyel kezelt must 5 órával a kezelés megkezdése után szilárd részecskéktől mentesnek kell lennie.
Kiszerelés:
0,5 kg-os palackokban.
Tárolása:
Száraz hűvös (10-15˚C) helyen alaposan visszazárva a megbontott tételt.
Veszélyességi besorolása:
Az 1992/01/28-án hozott olasz minisztériumi rendelet alapján: Xn – ártalmas.