ZIMACLAR PH3

Cikkszám: E3003836 Kategória:

Leírás

ZIMACLAR® PH3 – Alacsony pH-val rendelkező (3-3,5) fehér szőlő mustjának illetve új fehérborok tisztítására szolgáló enzimkészítmény.

Összetétele:
A ZIMACLAR® pH3 egy magas pektolitikus aktivitással rendelkező enzimkészítmény, amelyet az alacsony pH-val rendelkező fehérmustok tisztulásának és szűrésének elősegítésére fejlesztettek ki.
Tulajdonságai:
A ZIMACLAR® pH3 por alakú enzimkészítmény. A borászati alkalmazása során a pektináz készítmény segíti mind a mustok tisztulását- felgyorsítva a zavarosító alkotók kiválását- mind a kezelt fehérmustok szűrhetőségét.

Javasolt alkalmazása:
A ZIMACLAR® pH3 enzimkészítmény kifejezetten a korai szüretelésből származó, vagy pezsgő alapborok mustjaihoz illetve a természetes módon alacsony pH-val rendelkező mustok tisztítására kifejlesztett készítmény. A szőlő préselésekor a mustban megemelkedik a pektinek mennyisége. Ezen alkotók kolloid tulajdonságuknál fogva növelik a must viszkozitását, ezzel természetesen negatív irányban befolyásolják annak tisztuló képességét, centrifugálhatóságát és szűrhetőségét is. Ilyen esetekben a szuszpendált anyagok elválasztása a ZIMACLAR® pH3 segítségével felgyorsítható még alacsonyabb pH-értékű mustok esetében is.
A pektin nagy tömítő hatással rendelkezik a szűrés folyamán. A ZIMACLAR® pH3 jelentős mértékben emeli a bor szűrhetőségét a borkészítés minden fázisában.
A ZIMACLAR® pH3 használata során be kell tartani az érvényben lévő vonatkozó előírásokat.

Útmutatás:
A ZIMACLAR® pH3-t keverjük el vízben 1:10 arányban. Az elkészített enzim oldatot alaposan keverjük hozzá kezelni kívánt tételhez, ügyelve arra, hogy a teljes mennyiségben elkeveredjen a készítmény. Az enzimkezelés ideje alatt a must folyamatos kevertetése ajánlott a kielégítőbb eredmény elérése végett. A ZIMACLAR® pH3 10-30 ˚C közötti hőmérsékleti tartomány között aktív. Ezen hőmérsékleti tartományon belül az enzim aktivitása 10 ˚C-ként megduplázódik.
A ZIMACLAR® pH3 készítmény hatásosságát az általánosan alkalmazott kén-dioxid szintek nem befolyásolják.
A bor (vagy must) bentonittal való derítése fehérje – így enzim adszorpcióval is jár, ezért a bentonitos kezelés idejét ajánlott azután elvégezni miután az enzim kifejtette hatását (20 ˚C-on rendszerint 1 –2 órával később).

Dózis: 1-3 g/hl must

Kiszerelés: 500 g-os flakonban.

Tárolása: Száraz, hűvös (10-15 °C) helyen, alaposan visszazárva a megbontott tételt.

Veszélyességi besorolása:
Az 1992/01/28-án hozott olasz minisztériumi rendelet alapján: Xn – ártalmas.