ZIMACLAR

Cikkszám: E3003236 Kategória:

Leírás

ZIMACLAR

Fehérszőlő mustjának illetve új fehérborok tisztítására szolgáló enzimkészítmény

Összetétele:

A ZIMACLAR egy magas pektolitikus aktivitással rendelkező enzimkészítmény, amelyet a fehérmustok tisztulásának elősegítésére fejlesztettek ki.

Tulajdonságai:

A ZIMACLAR por alakú enzimkészítmény. A borászati alkalmazása során a pektináz készítmény segíti mind a mustok tisztulását- felgyorsítva a zavarosító alkotók kiválását- mind a kezelt fehérmustok szűrhetőségét.

Javasolt alkalmazása:

A szőlő préselésekor a mustban megemelkedik a pektinek mennyisége. Ezen alkotók kolloid tulajdonságuknál fogva növelik a must viszkozitását, ezzel természetesen negatív irányban befolyásolják annak tisztulóképességét, centrifugálhatóságát és szűrhetőségét is. Ilyen esetekben a

szuszpendált anyagok elválasztása a ZIMACLAR segítségével felgyorsítható.

A pektin nagy tömítőhatással rendelkezik a szűrés folyamán. A ZIMACLAR jelentős mértékben emeli a bor szűrhetőségét a borkészítés minden fázisában.

A ZIMACLAR használata során be kell tartani az érvényben lévő vonatkozó előírásokat.

Útmutatás:

A ZIMACLAR-t keverjük el vízben 1:10 arányban. Az elkészített enzimoldatot alaposan keverjük hozzá kezelni kívánt tételhez, ügyelve arra, hogy a teljes mennyiségben elkeveredjen a készítmény. Az enzimkezelés ideje alatt a must folyamatos kevertetése ajánlott a kielégítőbb eredmény elérése végett. A ZIMACLAR 10-30 ˚C közötti hőmérsékleti tartomány között aktív. Ezen hőmérsékleti tartományon belül az enzim aktivitása 10 ˚C-ként megduplázódik.

A ZIMACLAR készítmény hatásosságát az általánosan alkalmazott kén-dioxid szintek nem befolyásolják.

A bor (vagy must) bentonittal való derítése fehérje – így enzim adszorpcióval is jár, ezért a bentonitos kezelés idejét ajánlott azután elvégezni miután az enzim kifejtette hatását (20 ˚C-on rendszerint 1 –2 órával később).

Dózis:    1-3g/hl must

Kiszerelés:

100g és 500g-os palackokban.

Tárolása:

Száraz hűvös (10-15˚C) helyen alaposan visszazárva a megbontott tételt.

Veszélyességi besorolása:

Az 1992/01/28-án hozott olasz minisztériumi rendelet alapján: Xn – ártalmas.