Termékek

V Activ

Erjesztési tápanyag

Szabad amin-nitrogénből, foszfátokból és B1 vitaminból álló komplex tápanyag. Az összetevők egymáshoz viszonyított aránya úgy lett kialakítva, hogy az biztosítsa az élesztők gyors felszaporodásához szükséges optimális tápanyag-összetételt.

A V ACTIV -ban található B1 vitamin elsődleges fontosságú összetevő az élesztők növekedése és anyagcseréje szempontjából, amely a legkedvezőbb kondíciókat biztosítja a gomba növekedéséhez, ezenkívül a thiamin jelenlétében az élesztősejtek olyan anyagcsere utakat választanak fejlődésükhöz, amelyek kevesebb acet-aldehid és ketosav képzésével járnak, így a szabad kénessav szint magasabb szinten tud maradni az erjedő anyagban.

A V ACTIV -ot összetételéből adódóan speciálisan az erjedő mustokban található élesztősejtek gyors fejlődésének és felszaporodásának biztosítására fejlesztették ki. Az élesztősejtek számára a legkönnyebben felvehető amin-nitrogén a foszfátokkal és a B1 vitaminnal együtt olyan gyors tápanyagforrást biztosít, amely kompenzálja az esetlegesen az edafikus tényezőkből, a fajtából vagy a must esetleges túltisztításából eredő tápanyaghiányt.

Ezért a V ACTIV alkalmazása kifejezetten ajánlott kontrolált hőfokú erjedések esetében, amikor a must előzetesen derítésen, vagy szűrésen alapuló tisztításon esett át. A V ACTIV alkalmazása szintén ajánlott megakadt erjedésekkor olyan kedvezőtlen tényezők kialakulása esetén, amelyek hátráltatják az élesztősejtek fejlődését és szaporodását, tápanyaghiányos, magas alkoholtartalmú, vagy magas kén-dioxid illetve toxin tartalmú közeg.

V Activ Malostab – speciális adszorbens a malolaktikus fermentáció elősegítésére

A V ACTIV MALOSTAB egy élesztősejt burokból és PVPP-ből álló specifikus keverék, amely a malolaktikus fermentáció lezajlását segíti a baktérium számára nem kívánatos összetevők – mint a túl magas polifenoltartalom és a közép és hosszú láncú zsírsavak – specifikus megkötésével és eltávolításával.

Az élesztősejt (burok) olyan tulajdonságú alkotókból áll, amelyek nagy adszorbeáló kapacitással bírnak olyan lipofil összetevők irányába, mint a 8, 10, 12 szénatomszámú (oktán, dekán és dodekán) zsírsavak és észtereik, amelyeket a stressz hatására nagyobb mennyiségben választanak ki az élesztősejtek is.

A V ACTIV MALOSTAB szerepe a malolaktikus fermentáció elősegítésében van.

Használata kifejezetten akkor ajánlatos, ha a bor nagy mennyiségben tartalmaz a tejsavbaktériumok számára kedvezőtlen körülményeket teremtő polifenolokat illetve az alkoholos erjedés elhúzódását okozó közép és hosszú láncú zsírsavakat.

Megakadt malolaktikus fermentáció esetén, a V ACTIV MALOSTAB alkalmazásának legmegfelelőbb ideje a reionokuláció előtti derítéskor van, amelyet minden esetben egy – az ülepedési aljtól való elválasztó – fejtés követ, majd egy speciális tápanyag kiegészítés szükséges ahogy azt a gyártó által ajánlott procedúra tartalmazza.