CLARISTAR

Cikkszám: CCLAR25 Kategória:

Leírás

A biotechnológia területén több mint egy évszázados szakértelmének köszönhetően, DSM kifejlesztette a Claristar-t, a Saccharomyces Cerivisiae sejtfalából kivont tiszta, speciális tulajdonsággal rendelkező mannoprotein oldatot. A szabadalommal védett szeparációs technológia izolálja az élesztőben és a borban is természetes módon megtalálható mannoproteint, amely tartalmazza a legnagyobb Tartarát Stabilitásai Indexxel (TSI) rendelkező mannoprotein frakciót.

A Claristar 2007 óta van alkalmazásban és a felhasználók 98%-a könnyen használható, gyors precíz kíméletes alkalmazásnak tartja. Az alkalmazás után közvetlenül megakadályozza a kálium-tartarát kristályok képződését törvényszerűen tartós stabilitást biztosítva, a fehér- és rozé- és vörösborok esetében. Természetes eredetének köszönhetően a Claristar megőrzi és kiegészíti a bor organoleptikai minőségét annak kolloidális szerkezetének egyensúlyához való hozzájárulása révén.

 

A kóstolók 92%-a következőket figyelte meg:

  • a természetes savérzet jó megőrzése
  • emelkedő aroma intenzitás
  • nagyobb teltségérzet
  • a tárolás –érlelés alatt jobb az aromatikus frissesség megmaradása

 

Tulajdonságok és alkalmazás

 

100%-ban oldódó, könnyen homogenizálható, direkt a borhoz keverhető. A Claristar azonnali stabilizáló hatásának köszönhetően közvetlenül a palackozás előtt is alkalmazható. A Claristar stabilizáló hatásának biztosítása érdekében a túloldalon található protokoll alapján ajánlott tesztet végezni a palackozáshoz lehetőleg minél közelebbi időpontban az adott boron.

A Claristar nem hatékony a kalcium-tartarát kicsapódás elleni védelemben.

 

Összetétel, kiszerelés és tárolás

 

A Claristar egy speciális folyékony formulájú a Saccharomyces Cerevisiae élesztőből kivont mannoprotein készítmény. Ként tartalmaz (100 mL/hL Claristar 1,5 mg/L SO2-al emeli a bor kéntartalmát.)

2,5 valamint 20 literes kannákban kerül forgalomba.

Hidegen és száraz körülmények között tárolandó (<10°C alatt).

A felnyitás után 15 napon belül felhasználandó. Egyszer fagyasztható.

A Claristar a DSM terméke, Hollandiában kerül gyártásra.

 

CLARISTAR® ALKALMAZÁSI PROTOKOLL

 

Bor előkészítés              Előzetes szűrés CLARISTAR               Végső szűrés, palackozás

 

A bor előkészítése

 

Fehérje stabilizálás és a végső házasítás után minimum 6 hónapos érlelést követően.

 

A Claristar alkalmazásának analitikai jóváhagyása

 

A Claristar az előzetesen megállapított instabilitási mérték alapján stabilizálja a bort. A mintát a bor előkészítése után közvetlenül a palackozást megelőzően kell venni. A stabilizálandó bor instabilitási értékének és az alkalmazandó Claristar dózisának és annak effektivitási mértékének megállapításához alkalmazott analitikai metódus elérhető az Oenobrands honlapján: www.oenobrands.com.

A Claristar alkalmazandó dózisa a rozé- és a fehérborok esetében a tapasztalatok alapján 80-100mL/hL és a vörösborok esetében 70-90 mL/hL.

Keresse a forgalmazó képviselőjét a laboratóriumi teszt elvégzéséhez szükséges segítségért.

 

A Claristar és a szűrés

 

A Claristar tulajdonságainak következtében közvetlenül a borhoz való keverése után elvégezhető a bor végső szűrése és a palackozás. Ajánlott a bor esetleges kovaföldszűrése után alkalmazni a Claristar-t. A Claristarral kezelt bor membrán szűrhető, lap szűrhető, valamint modul és tangenciális szűrővel is szűrhető 1,2 µm vagy annál kisebb porozitású eszközön.

A Claristar időbeni legmegfelelőbb alkalmazása a palackozás idejéhez a lehető legközelebbi időpont.

 

Mikor keverendő a borhoz a Claristar?

 

Röviddel a palackozást megelőzően. Alaposan elkeverendő.