Leírás
A biotechnológia területén több mint egy évszázados szakértelmének köszönhetően, DSM kifejlesztette a Claristar-t, a Saccharomyces Cerivisiae sejtfalából kivont tiszta, speciális tulajdonsággal rendelkező mannoprotein oldatot. A szabadalommal védett szeparációs technológia izolálja az élesztőben és a borban is természetes módon megtalálható mannoproteint, amely tartalmazza a legnagyobb Tartarát Stabilitásai Indexxel (TSI) rendelkező mannoprotein frakciót.
A Claristar 2007 óta van alkalmazásban és a felhasználók 98%-a könnyen használható, gyors precíz kíméletes alkalmazásnak tartja. Az alkalmazás után közvetlenül megakadályozza a kálium-tartarát kristályok képződését törvényszerűen tartós stabilitást biztosítva, a fehér- és rozé- és vörösborok esetében. Természetes eredetének köszönhetően a Claristar megőrzi és kiegészíti a bor organoleptikai minőségét annak kolloidális szerkezetének egyensúlyához való hozzájárulása révén.
A kóstolók 92%-a következőket figyelte meg:
- a természetes savérzet jó megőrzése
- emelkedő aroma intenzitás
- nagyobb teltségérzet
- a tárolás –érlelés alatt jobb az aromatikus frissesség megmaradása
Tulajdonságok és alkalmazás
100%-ban oldódó, könnyen homogenizálható, direkt a borhoz keverhető. A Claristar azonnali stabilizáló hatásának köszönhetően közvetlenül a palackozás előtt is alkalmazható. A Claristar stabilizáló hatásának biztosítása érdekében a túloldalon található protokoll alapján ajánlott tesztet végezni a palackozáshoz lehetőleg minél közelebbi időpontban az adott boron.
A Claristar nem hatékony a kalcium-tartarát kicsapódás elleni védelemben.
Összetétel, kiszerelés és tárolás
A Claristar egy speciális folyékony formulájú a Saccharomyces Cerevisiae élesztőből kivont mannoprotein készítmény. Ként tartalmaz (100 mL/hL Claristar 1,5 mg/L SO2-al emeli a bor kéntartalmát.)
2,5 valamint 20 literes kannákban kerül forgalomba.
Hidegen és száraz körülmények között tárolandó (<10°C alatt).
A felnyitás után 15 napon belül felhasználandó. Egyszer fagyasztható.
A Claristar a DSM terméke, Hollandiában kerül gyártásra.
CLARISTAR® ALKALMAZÁSI PROTOKOLL
Bor előkészítés Előzetes szűrés CLARISTAR Végső szűrés, palackozás
A bor előkészítése
Fehérje stabilizálás és a végső házasítás után minimum 6 hónapos érlelést követően.
A Claristar alkalmazásának analitikai jóváhagyása
A Claristar az előzetesen megállapított instabilitási mérték alapján stabilizálja a bort. A mintát a bor előkészítése után közvetlenül a palackozást megelőzően kell venni. A stabilizálandó bor instabilitási értékének és az alkalmazandó Claristar dózisának és annak effektivitási mértékének megállapításához alkalmazott analitikai metódus elérhető az Oenobrands honlapján: www.oenobrands.com.
A Claristar alkalmazandó dózisa a rozé- és a fehérborok esetében a tapasztalatok alapján 80-100mL/hL és a vörösborok esetében 70-90 mL/hL.
Keresse a forgalmazó képviselőjét a laboratóriumi teszt elvégzéséhez szükséges segítségért.
A Claristar és a szűrés
A Claristar tulajdonságainak következtében közvetlenül a borhoz való keverése után elvégezhető a bor végső szűrése és a palackozás. Ajánlott a bor esetleges kovaföldszűrése után alkalmazni a Claristar-t. A Claristarral kezelt bor membrán szűrhető, lap szűrhető, valamint modul és tangenciális szűrővel is szűrhető 1,2 µm vagy annál kisebb porozitású eszközön.
A Claristar időbeni legmegfelelőbb alkalmazása a palackozás idejéhez a lehető legközelebbi időpont.
Mikor keverendő a borhoz a Claristar?
Röviddel a palackozást megelőzően. Alaposan elkeverendő.