Borászati gépek, berendezések
Borkőstabilizálás
ED - Elektrodialízis

Fizikai eljárás, amely lehetővé teszi a borok borkőstabilitását szobahőmérsékleten, adalékanyagok használata nélkül.
Az elektrodialízis egy szeparációs technológia, amely egy elektromos mező „hajtóerejét” használja fel a membránrendszeren belüli ionok elválasztására. Az alkalmazott szelektív membránok nem szűrőként működnek, hanem kizárólag azokat az ionokat választják ki, amelyek a borkőkiválásért és a kalcium-instabilitásért felelősek, miközben megőrzik a bor kolloidális egyensúlyát.
A hideg stabilizálási eljárással ellentétben az elektrodialízis szobahőmérsékleten működik, így jelentős energia megtakarítást tesz lehetővé.
Erősségek
- Biztos borkőstabilizálás fehér- és vörösborok, valamint pezsgő alapborok esetében
- szobahőmérsékleten zajló folyamat, jelentős energia megtakarítással
- adalékanyagok használata nélkül
- megőrzi a bor színét és textúráját, anélkül hogy csökkentené annak térfogatát
- az eltávolítandó ionok mennyisége szabályozható
- hatékony kalcium ion eltávolítás (20-40% vagy még több, a kezeléstől függően)
- a kálium és borkősav ionok eltávolítása eltérő arányban történik a hidegkezeléshez képest, így a bor eredeti savösszetétele jobban megmarad)
Modellek
- ED 15 – akár 15 hL/óra kapacitásig
- ED 30 – akár 30 hL/óra kapacitásig
- ED 45 – akár 45 hL/óra kapacitásig
- ED 60 – akár 60 hL/óra kapacitásig
- ED 90 – akár 90 hL/óra kapacitásig
- ED 120 – akár 120 hL/óra kapacitásig
- ED 180 – akár 180 hL/óra kapacitásig
- ED 240 – akár 240 hL/óra kapacitásig