Borászati gépek, berendezések

ED - Elektrodialízis

ed-15-30-sa

Fizikai eljárás, amely lehetővé teszi a borok borkőstabilitását szobahőmérsékleten, adalékanyagok használata nélkül.

Az elektrodialízis egy szeparációs technológia, amely egy elektromos mező „hajtóerejét” használja fel a membránrendszeren belüli ionok elválasztására. Az alkalmazott szelektív membránok nem szűrőként működnek, hanem kizárólag azokat az ionokat választják ki, amelyek a borkőkiválásért és a kalcium-instabilitásért felelősek, miközben megőrzik a bor kolloidális egyensúlyát.

A hideg stabilizálási eljárással ellentétben az elektrodialízis szobahőmérsékleten működik, így jelentős energia megtakarítást tesz lehetővé.

Erősségek

  • Biztos borkőstabilizálás fehér- és vörösborok, valamint pezsgő alapborok esetében
  • szobahőmérsékleten zajló folyamat, jelentős energia megtakarítással
  • adalékanyagok használata nélkül
  • megőrzi a bor színét és textúráját, anélkül hogy csökkentené annak térfogatát
  • az eltávolítandó ionok mennyisége szabályozható
  • hatékony kalcium ion eltávolítás (20-40% vagy még több, a kezeléstől függően)
  • a kálium és borkősav ionok eltávolítása eltérő arányban történik a hidegkezeléshez képest, így a bor eredeti savösszetétele jobban megmarad)

Modellek

  • ED 15 – akár 15 hL/óra kapacitásig
  • ED 30 – akár 30 hL/óra kapacitásig
  • ED 45 – akár 45 hL/óra kapacitásig
  • ED 60 – akár 60 hL/óra kapacitásig
  • ED 90 – akár 90 hL/óra kapacitásig
  • ED 120 – akár 120 hL/óra kapacitásig
  • ED 180 – akár 180 hL/óra kapacitásig
  • ED 240 – akár 240 hL/óra kapacitásig

Letölthető anyagok (pdf)