Borászati gépek, berendezések
Részleges alkohol eltávolítás
„Alkoholcsökkentés a kiegyensúlyozott borokért. Az utóbbi évjáratokban a szőlő túlzott cukortartalma egyre nagyobb kihívást jelent a borászatok számára. Ez magasabb alkoholtartalmú borok előállításához vezet, amely egyre inkább központi kérdéssé válik.”
A fő ok a globális felmelegedés, amely jelentős hatást gyakorol a szőlőtermesztésre és az agrárszektorra. A magasabb alkoholtartalom nemcsak az érzékszervi egyensúlyt, hanem számos egyéb tényezőt is befolyásol, például:
- a késztermék kalóriaértékét
- az exportköltségeket
Ezért egyre fontosabbá válik a kiegyensúlyozott, mérsékelt alkoholtartalmú borok készítése. Ennek egyik módja az etanol mennyiségének csökkentése a borban.
Mastermind® Remove

A Mastermind® Remove lehetővé teszi a bor alkoholtartalmának csökkentését anélkül, hogy megváltoztatná annak eredeti színét, szerkezetét és aromakomponenseit. A folyamat egy szabadalmaztatott eljárás szerint történik.
Ez egy kíméletes technológia, amely környezeti hőmérsékleten és nyomáson működik. A bor egy kontaktormembránon halad át, amelyen egy hidrofób felület található. Ez lehetővé teszi, hogy az alkohol gázhalmazállapotban áthaladjon az extrakciós fázisba.
A szabadalmaztatott szétválasztási folyamat során a bor érintkezik az extrakciós oldószerrel, amely ebben az esetben a víz. Az alkohol áthaladása a membránon egy fizikai jelenség, az ún. perextrakció révén történik.
Ez az eljárás lehetővé teszi a bor alkoholtartalmának csökkentését anélkül, hogy befolyásolná annak eredeti organoleptikus tulajdonságait. Hosszú évek kutatásai bizonyították, hogy az alkohol egyensúlyának finomhangolása növeli a bor kifejezőképességét.
A Mastermind® Remove rendszert a Dealcoholizard prediktív modell segítségével lehet kalibrálni, amely lehetővé teszi az alkoholkivonási folyamat idő- és vízfogyasztásának pontos előrejelzését.
Az alkoholtartalom csökkentésének előnyei
- A bor szerkezetének és színének megőrzése
- Nagy precizitású eljárás
- oxigénfeloldódás nélküli folyamat
- az alkoholfok csökkentése közvetlen membránszűréssel
Erősségek
- kompakt, intuitív és felhasználóbarát rendszer
- megbízható membrántechnológia
- a folyamat környezeti hőmérsékleten és nyomáson zajlik
Alkalmazási területek
A Mastermind Remove lehetővé teszi a bor alkoholtartalmának a modern fogyasztási trendekhez igazítását egy szabadalmaztatott membrántechnológiával, amely környezeti hőmérsékleten és nyomáson működik.
A technológia különösen minőségi borok finomhangolására alkalmazható, ahol az optimális alkoholtartalom („sweet spot”) megtalálása javíthatja a bor kifejezőképességét és egyensúlyát.
Az EU 2019/934 számú rendelet alapján ez az eljárás engedélyezett borászati gyakorlat. Az új szabályozások bevezetésével egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a csökkentett vagy teljes alkoholmentes borok előállítása iránt, amelyhez ez a technológia ideális megoldás.
Manuális modellek
- Lab Unit – akár 1 L/óra alkoholkivonás
- MMR 10-20 – akár 20 L/óra alkoholkivonás
- MMR 50-100 – akár 100 L/óra alkoholkivonás
Automatikus modellek
- MMR 50-100 – akár 100 L/óra alkoholkivonás
- MMR 150-200 – akár 200 L/óra alkoholkivonás