Érleléstechnológia

„A Quercus tölgyszegmensek modern és rugalmas alternatívát kínálnak a hagyományos hordós érleléshez. Ezek a faalapú érlelési megoldások lehetővé teszik, hogy a borászok precízen szabályozzák a bor ízprofilját, miközben optimalizálják az érlelési költségeket. A tölgyszegmensek különböző formákban érhetők el, amelyek mind sajátos módon járulnak hozzá a bor karakterének a fejlődéséhez.”

Betétdonga

A prémium minőségű francia, magyar és amerikai betétdongáink gondosan válogatott tölgyfából készülnek, minimum 30–36 hónapig természetes módon érlelve. A hosszú érlelési idő lágyítja a tanninokat, miközben megőrzi az egyes tölgyfajták karakterét. Kiváló választás azoknak a borászoknak, akik finomhangolni szeretnék boraik struktúráját és aromaprofilját.

Hossz (inch / cm) 36 (91,5)
Szélesség (inch / cm) 1,5 – 2,5 (3,8 – 6,4)
Vastagság (inch / cm) 3/8 (1)
Érlelés 3 év
Pörkölési mód Nyílt lángon vagy konvekciós (hőáramlás)
Pörkölési fokok Pörköletlen, Medium, Medium Plus
Származás Francia, magyar és amerikai
Hasznos élettartam 1-2 év
Kontaktidő 3-6 hónap
Elérhető kiszerelés 2 m²-es egységekben
Adagolás 9 m² 1000 literenként

Eco-Impact betétdonga

Egyedülálló hullámos kialakítása révén az Eco-Impact dongák nagyobb felületi érintkezést biztosítanak a borral, így intenzívebb íz- és aromaextrakció érhető el. Környezetbarát technológiával készülnek, gyors és hatékony eredményt nyújtanak.

Hossz (inch / cm)36 (91,5)
Szélesség (inch / cm)1,5 – 2,5 (3,8 – 6,4)
Vastagság (inch / cm)3/8 (1)
Érlelés3 év
Pörkölési módNyílt lángon vagy konvekciós (hőáramlás)
Pörkölési fokokPörköletlen, Medium, Medium Plus
SzármazásFrancia, magyar és amerikai
Hasznos élettartam1-2 év
Kontaktidő3-6 hónap
Elérhető kiszerelés2 m²-es egységekben
Adagolás7 m² 1000 literenként

Hordó betétdonga

A semleges hordók tölgyes karakterének frissítésére szolgál. Egyszerű, mégis hatékony módja annak, hogy újra életet leheljünk a használt hordókba friss, pörkölt tölgyaromák segítségével.

Hossz (inch / cm)26 (66)
Szélesség (inch / cm)1,5 – 2,5 (3,8 – 6,4)
Vastagság (inch / cm)3/8 (1)
Érlelés3 év
Pörkölési módNyílt lángon vagy konvekciós (hőáramlás)
Pörkölési fokokPörköletlen, Medium, Medium Plus
SzármazásFrancia, magyar és amerikai
Hasznos élettartam1-2 év
Kontaktidő3-6 hónap
Elérhető kiszerelés14 donga per szett
Adagolás1 szett 75%-os hordó felújítást bíztosít

Keksz

A gyorsabb extrakció miatt a keksz kitűnő alternatívát jelent a betétdonga helyett.

Méret (inch / cm)2 x 2 x 0.25 (5 x 5 x 0.6)
Érlelés3 év
Pörkölési módNyílt lángon vagy konvekciós (hőáramlás)
Pörkölési fokokPörköletlen, Medium, Medium Plus
SzármazásFrancia, magyar és amerikai
Hasznos élettartam1 használat
Kontaktidő2-4 hó
Elérhető kiszerelésÁztatózsákban
Adagolás90 lbs 1000 gallonhoz (40 kg 3785 literhez)

Chips

A tölgychips gyors és költséghatékony megoldást kínál a tölgyaromák borba juttatására. Hordódonga minőségű alapanyagból, szabályozott pörkölési technológiával készül, így biztosítva a megbízható minőséget és a kívánt ízkaraktert.

Rendelhető méretek15#, 7#, 3#
Érlelés3 év
Pörkölési módKonvekciós (hőáramlás)
Pörkölési fokokPörköletlen, Light, Medium, Medium Plus, Heavy
SzármazásaFrancia, magyar és amerikai
Pörkölési fokokPörköletlen, Medium, Medium Plus
Hasznos élettartam1 használat
CsomagolásPapírzsákban, áztatózsákban
Adagolás1-5 gramm/liter érleléshez, 1-2 kg/tonna erjesztéshez
Kontaktidő1-4 hét

Tipli

A tiplik finomabb, lassabb aromakivonást biztosítanak, ideálisak hosszabb érlelési folyamatokhoz. Meghatározott felületi arányuk és sűrű szerkezetük révén stabil, jól szabályozható tölgyes hatást nyújtanak.

Hossz (inch / cm) 3/4 (2)
Szélesség (inch / cm) 1/4 (.75)
Érlelés 3 év
Pörkölési mód Konvekciós (hőáramlás)
Pörkölési fokok Pörköletlen, Medium, Medium Plus
Származás Francia, magyar és amerikai
Hasznos élettartam 1 év
Kontaktidő 1-3 hónap
Adagolás 1 kg 225 literenként
Csomagolás Áztatózsákban

Hot-dog

A „hot-dog” típusú tölgyfakötegek egyszerű és praktikus módját kínálják a semleges hordók újrahangolásának. A hálóba fűzött tölgydarabok könnyen használhatók, a csavaros rögzítés pedig lehetővé teszi a gyors beillesztést bármilyen hordódugóba.

Donga hossza (inch / cm) 10 (25)
Dongaszélesség (inch / cm) 1 (2.5)
Dongavastagság (inch / cm) 0.8 (2)
Érlelés 3 év
Pörkölési mód Nyílt lángon vagy konvekciós (hőáramlás)
Pörkölési fokok Pörköletlen, Medium, Medium Plus
Származás Francia, magyar és amerikai
Csomagolás 45 szegmens
Adagolás 1 szett per 225 literes hordó
Kontaktidő 2-4 hónap

A különböző pörkölési szintekkel kombinálva a tölgyszegmensek széles ízspektrumot biztosítanak, a finom vaníliás jegyektől egészen a füstös, diós karakterekig. Ezek a megoldások különösen ideálisak azok számára, akik a hagyományos hordós érlelés előnyeit szeretnék elérni rugalmasabb és gazdaságosabb módon. Ezek a faanyagok lehetővé teszik a pontos ízprofil kialakítását a borász számára. A technológia segít a költségcsökkentésben is, hiszen gyorsabb íz-integrációt biztosít, miközben az érlelés rugalmasan szabályozható marad.

A megfelelő érlelési módszer kiválasztása nagymértékben függ a borászati célkitűzésektől, az ízprofil preferenciáktól és a gazdaságossági szempontoktól. A fenti lehetőségek kombinálásával egyedi és kifinomult borok hozhatók létre. Ha további információra van szükséged, lépj kapcsolatba értékesítő kollégáinkkal!