Borászati gépek, berendezések

Mastermind® Q.F.T.® – Integrált rendszer szűrhetőségi és SDI tesztek elvégzésére

mm-qft-serie

A Mastermind® Q.F.T.® egy laboratóriumi műszer, amely alkalmas a borok szűrhetőségi indexének (IF, MFI, Vmax)  és a víz eltömődési indexének (SDI) meghatározására.

A rendszer pontos tömegmérési teszt segítségével, teljesen automatizált módon és hőmérsékletszabályozás mellett számítja ki az indexeket borok és víz esetében.

Kapott eredmények

  • PC kijelzőn megjeleníthetőek (a számítógép nem része a csomagnak)
  • Adatbázisban tárolhatók (MS Access formátumban)
  • PDF formátumban menthetők vagy kinyomtathatók

A rendszer dedikált szoftverrel érkezik, amely intuitív kezelést biztosít.

A készülék központi eleme egy nagy pontosságú mérleg, amelyet kifejezetten erre az alkalmazásra fejlesztettek ki a Gibertini Elettronica SRL-lel, a precíziós mérőműszerek világszintű piacvezetőjével.

Mastermind® Q.F.T.® a tesztelés során rögzíti a hőmérsékleti adatokat, így biztosítva a különböző időpontokban végzett mérések összehasonlíthatóságát.

A felhasználók számára lehetőség van tesztparaméterek módosítására speciális alkalmazásokhoz (pl. gyümölcslevek szűrhetőségi vizsgálata).

A készülék önálló öblítési ciklusokat hajt végre a rendszer tisztításának biztosítása érdekében.

Erősségek

  • nagy pontosságú és ismételhető mérések
  • intuitív, könnyen kezelhető szoftver
  • IF, MFI és Vmax paraméterek egyetlen teszt során történő mérése
  • Rendkívül precíz mérési módszer, amely tömegmérésen alapul

szolgáltatóvizek eltömödési hatásának ellenőrzése (SDI-teszt)

Smartcheck® – Ipar 4.0 technológia a borok borkőkiválásának vizsgálatához

smartcheck-img1

A SMARTCHECK® egy innovatív mérőműszer, amelyet a VasonGroup kutatólaboratóriumainak interdiszplicinális szakértelme alapján fejlesztettek ki.

A készülék a borkőkiválás stabilitásának értékelésére szolgál a mini-kontakt teszt elvén alapuló analízissel. Ez a vizsgálat a borhoz adott kálium-hidrogén-tartarát hatására bekövetkező vezetőképesség-csökkenést (kristályképződés) méri, miközben a bort alacsony hőmérsékleten, folyamatos keverés mellett vizsgálja.

A SMARTCHECK® lehetővé teszi az elemzést öt különböző hőmérsékleten, az operátor által meghatározott időtartamon keresztül. Ezáltal:

  • Közvetlen mérési módszert biztosít
  • lehetővé teszi a tudományos kutatások elvégzését
  • támogatja a stabilizációs döntéseket a borászati folyamatokban
  • pontos és reprodukálható eredményeket ad

A mérési eredmények valós időben követhetők egy háromképernyős intuitív kijelzőn, amelyen:

  • A hőmérséklet alakulása
  • A kezdeti, azonnali és differenciális vezetőképességi értékek nyomon követhetők.

A SMARTCHECK® PC-hez csatlakoztatható Ethernet kapcsolaton keresztül, és a mérési adatokat grafikonok formájában valós időben megjeleníti. Az elemzés végén a rendszer:

  • PDF jelentésként menti az adatokat
  • A vizsgált bor tételszintű információit is eltárolja
  • Egyedi adatbázist hoz létre az egyes tételek és évjáratok jellemzésére

A PC-hez történő csatlakozás további stabilitási tesztet is lehetővé tesz, nevezetesen a Wurdig-tesztet, amely a telítési hőmérséklet meghatározásával a borkőkiválás kockázatának pontos becslését adja.

A SMARTCHECK® az Ipar 4.0 elveinek megfelelően támogatja a borászatok digitalizációját és összekapcsolt termelési folyamatait.

Erősségek

  • A vizsgálatot 5 választható hőmérsékleten lehet elvégezni
  • A teszt időtartama rugalmasan állítható-
  • Kompakt méretű, laboratóriumi pulton is könnyen elhelyezhető
  • Elektronikai része védett a páralecsapódástól, teljesen elkülönített a folyadékkezelő résztől
  • A folyadékkezelő terület könnyen tisztítható
  • Automatikus és precíz hűtési rendszer, 0,1 °C pontossággal, vízáramban működve
  • Integrálható a borászatok Ipar 4.0 menedzsment rendszerébe
  • Egyedi fejlesztésű, eredeti JUCLAS szoftver

Alkalmazási területek

  • Borok stabilitásának elemzése és paraméterezése
  • Döntéstámogatás a borászati folyamatokhoz
  • A termelési inputok mérésének és monitorozásának fejlesztése
  • A belső folyamatok hatékonyságának javítása
  • A stabilizációs eljárások monitorozása és optimalizálása
  • Adatbázis létrehozása a különböző tételek és évjáratok jellemzőiről

Letölthető anyagok (pdf)