Termékek

Colorstab

Granulált formátumú borászati tannin színstabilizálásra

A Colorstab® SG készítmény az Enologica Vason a tanninok borászati felhasználása során szerzett több éves tapasztalatának az eredménye. A Colorstab® SG készítményben található különböző tanninfrakciók szinergizmusának köszönhetően egyrészt stabilizálják a színanyagokat, másrészt inaktiválják a szőlőben természetes módon jelenlévő oxidáz enzimek működését. Ez utóbbi hatás alapvetően a katechin típusú tanninoknak köszönhető, amelyek erősen reagálnak az oxidáz enzimekkelteljesen de-proteinizálva azokat, így blokkolva káros működésüket.

A színanyagok stabilizálását az exkluzív extrahálási eljárással a zöldteából kivont katechinek mellett a francia tölgyből kivont Premium® Limousin ellág-tanninok végzik. A katechinek a legreaktívabb tanninok, amelyek akár az oxigén jelenléte nélkül is képesek az antocianinok stabilizálására, míg az ellág-tanninok kevés oxigén jelenlétét igénylik hatásuk érvényesítése érdekében. Ezen kívül a tölgyből származó elegáns ellág-tanninok, és a zöldteából származó katechinek működésük közben megőrzik a bor organoleptikus egyensúlyát: a ligninek átalakulása során keletkező alkotók hozzájárulnak a bor vaníliás jegyeinek kiemeléséhez (Limousin ellág-tanninok), ugyanakkor a zöldteából származó katechinek szerepet játszanak a bor gyümölcsös karakterének kifejezésében.

A Colorstab® SG az oxidációval szembeni védelem mellett komplexebb, teltebb, ízérzetet és hosszabb utóízt kölcsönöz a bornak.